Aprofundim en les tradicions de saviesa durant La Nit de les Religions 2024

Aprofundim en les tradicions de saviesa durant La Nit de les Religions 2024

Les escoles FEDAC hem participat un any més en La Nit de les Religions, una iniciativa de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR).

El dissabte 14 de setembre un grup de referents de recerca i sentit (RiS) de les escoles FEDAC vam tenir l’oportunitat de conèixer més de prop la història, les creences i els rituals de diferents tradicions de saviesa presents a la ciutat de Barcelona. Una jornada per posar en pràctica el diàleg interreligiós que proposa el nostre projecte educatiu TUtopia i descobrir l’orientació a la bondat, la bellesa i la justícia de totes les tradicions.

Enguany, hem assistit a cinc de les propostes que formaven part del programa de La Nit de les Religions. Cinc propostes de descoberta i d’aprofundiment molt enriquidores amb el diàleg i la trobada amb l’altre com a eix central de tot el procés espiritual i social.

A primera hora del matí ens van acollir al Dojo Zen Barcelona Ryokan, un espai dedicat a ensenyar i fomentar l’autèntica pràctica de la meditació zen, vinculada amb el budisme. Allà vam participar en una meditació zazen, una pràctica que, a poc a poc, canvia la nostra relació entre la ment i l’esperit.

Practicada de manera continuada, la meditació zazen afavoreix l’obertura de la consciència i el desenvolupament de la intuïció per adonar-nos que formem part del cosmos. La pràctica del zazen és el secret del zen i és la postura del despertar, de manera que aquest tipus de meditació permet conèixer-se un mateix de manera profunda.

La meditació zazen es realitza asseguts en la postura tradicional de lotus. Durant la pràctica no s’ha de voler aconseguir res ni arribar enlloc; es tracta de treballar la concentració sobre la postura (relació amb el nostre cos), la respiració (connexió amb l’ara i aquí) i l’actitud mental (concentració profunda en la postura i la respiració).

Durant La Nit de les Religions vam fer una visita a la mesquita Tariq Bin Ziyad, al cor del Raval. Allí vam emprendre un diàleg sobre la seva tasca i els pilars fonamentals de l’islam. També vam conèixer de primera mà les cinc pregàries diàries, que tenen un gran paral·lelisme amb les pregàries de la vida monàstica catòlica. A més de les accions de pregària i culte, a la mesquita també fan tasques d’acolliment, d’orientació al nouvingut, de refugi climàtic a l’estiu, etc.

Visita a la mesquita Tariq Bin Ziyad del Raval durant La Nit de les Religions.

En l’explicació que ens va fer en Mohammed, en un català perfecte, vam poder descobrir com és de transformadora la vida espiritual en una persona i que, al cap i a la fi, totes les religions busquen el mateix: la solidaritat, ajudar les persones necessitades, respectar i transmetre valors humans i ser millors persones. Cada tradició de saviesa, a la seva manera, dona resposta a la recerca de sentit de la vida.

A la tarda vam assistir a una xerrada-debat a les Cotxeres de Sants amb membres de l’Associació d’Estudiants Musulmans, que duia per títol “L’islam i la seva relació amb els estudiants”.

Allí vam poder escoltar el testimoniatge inspirador de quatre joves universitaris musulmans, cadascú amb la seva trajectòria personal i acadèmica a Catalunya, però amb un propòsit compartit: viure en plenitud a través de la recerca del coneixement i del sentit amb l’islam com a pal de paller.

Joves de l'Associació d'Estudiants Musulmans durant la xerrada-debat a les Cotxeres de Sants en el marc de La Nit de les Religions 2024.

Al mateix temps, van exposar com, amb la creació de l’associació, tenen com a objectiu dur a terme projectes de mentoria per ajudar infants musulmans a assolir l’èxit educatiu, crear ponts de diàleg amb persones d’altres tradicions de saviesa i comprometre’s activament en la creació d’una societat més justa que aculli els migrants sense prejudicis.

També vam poder introduir-nos en el sufisme amb un taller de meditació a càrrec dels membres de la tariqa Qadiriyya Boutchichiyya. La meditació sufí és un camí de la tradició mística islàmica per aprehendre el món, per aprendre a viure. S’ofereix com a via per a l’autoconeixement i accedir, així, al coneixement del món.

En la meditació sufí, la paraula pren una gran força, especialment amb la repetició. Vam meditar repetint el mantra sufí (o dhikr) més conegut, La ilaha il·la Al·lah, que vol dir “No hi ha més divinitats que Déu”. Per a l’islam, Déu és la força, la realitat que fa l’existència possible. El sentit dels mantres sufís no és merament entendre’ls sinó realitzar-los. De la mateixa manera, allò important no és entendre la realitat sinó participar-hi, formar-ne part. Per tant, la gràcia d’aquesta frase és dir-la, simplement, repetir-la i recrear-la fins a fer-la realitat.

Repetir frases màntricament té molt a veure amb la naturalesa de la vida. Cada dia repetim la realitat i, tanmateix, cada dia és nova. El sufisme és l’art de realitzar la realitat. És l’art d’acollir la vida amb tota la seva força. Les pràctiques sufís són, per tant, pràctiques de consciència plena, i consisteixen a repetir la vida, a refer cada respiració, a recrear un àpat… perquè la realitat és canviant i es regenera a cada moment.

Al vespre, vam participar de l’activitat que oferia la comunitat bahaista de Barcelona. Els seus membres ens van exposar les bases més importants del bahaisme, que considera savis tots els profetes de la resta de religions. El fundador de la fe bahà’í, Bahà’u’llàh (1817-1892), considerava que totes les tradicions religioses eren la mateixa religió.

Després vam participar en una lectura de textos inspiradors de Bahà’u’llàh. Per als bahaistes, la interpretació dels textos sempre ha de ser lliure i de la pròpia persona que els llegeix. Per aquest motiu, vam compartir plegats les múltiples interpretacions que podia tenir un mateix text. 

Llibre d'oracions de la fe bahà'í.

Una altra manera d’apropar-nos a la diversitat cultural i religiosa és a través de la gastronomia. És per això que durant La Nit de les Religions vam compartir un dinar marroquí amb plats halal, que, durant una estona, ens van traslladar al Marroc: cuscús de verdures, bastela de pollastre, tajín de corder i te a la menta. Nous sabors i una nova experiència a taula que es van convertir en tota una invitació per continuar intercanviant impressions i idees al voltant de les tradicions de saviesa del món. 

La Nit de les Religions és una oportunitat per conèixer i poder-nos conèixer més des de la mirada de l’altre. Agraïm a totes les comunitats la seva acollida, diàleg i el servei social que presten per fer de Barcelona una ciutat més plural i amb més oportunitats. També felicitem l’AUDIR per la iniciativa i les propostes de diàleg que desenvolupa al llarg de l’any i que fan que la nostra societat sigui un espai de trobada, de convivència i molt més humà.

Referents de l'àrea de recerca i sentit (RiS) de les escoles FEDAC participen en La Nit de les Religions 2024 de Barcelona.