Impuls dels projectes STEAM a les escoles FEDAC

Impuls dels projectes STEAM a les escoles FEDAC

Aquest mes d’octubre ha tingut lloc a Barcelona una trobada dels responsables STEAM de les 25 escoles FEDAC per presentar una nova proposta metodològica STEAM. Aquesta proposta inclou un nou plantejament dels projectes cientificotecnològics, les aliances i els usos d’espais, materials i horaris a les escoles amb l’objectiu d’afavorir un veritable aprenentatge significatiu i connectat amb el món real.

Els projectes educatius STEAM combinen l’aplicació pràctica de coneixements dels àmbits de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria, l’art i les matemàtiques per a la resolució de reptes del món real (aprenentatge basat en problemes). Durant la jornada de treball a la seu institucional, els educadors referents de l’àrea STEAM de les escoles FEDAC han conegut el nou pla de desplegament STEAM i les seves fases d’implementació.

El pla estratègic d’innovació pedagògica i transformació educativa #avuixdemà de les escoles FEDAC contempla des del seu inici la integració de la tecnologia al servei de la qualitat educativa i de l’aprenentatge dels alumnes amb projectes vinculats a l’entorn i a les necessitats de canvi del món. Des de la posada en funcionament de l’#avuixdemà, a les escoles FEDAC hem impulsat diferents projectes cientificotecnològics a totes les etapes: artTIC, Tinkering, pensament computacional desendollat, projecte Chromebook 1×1, robòtica educativa, etc.

Trobada dels responsables dels projectes STEAM de les 25 escoles FEDAC de Catalunya.
Trobada dels responsables STEAM de les 25 escoles FEDAC de Catalunya a la seu institucional.

El nou plantejament STEAM per a les escoles FEDAC inclou una reorganització dels espais, els materials (LEGO WeDo, Scratch, robots, impressores 3D, talladores làser, etc.), els horaris, les metodologies i els projectes amb la finalitat que la metodologia STEAM s’integri en el dia a dia de l’escola i no quedi limitada a una franja horària o a una etapa determinada.

En la trobada, els educadors STEAM de les diferents escoles FEDAC també han tingut l’oportunitat de fer xarxa, compartir reflexions i conèixer experiències d’èxit que ja han tingut lloc a les escoles per aprendre els uns dels altres i impulsar el canvi arreu.

Amb fons Next Generation per a l’educació, educadors de les escoles FEDAC es van formar durant el curs passat en competència digital docent per a la integració d’eines digitals en l’educació. Aquests fons també ens han permès comptar amb l’assessorament i l’aliança estratègica amb les empreses Robotix i EIM Consultores per al desplegament i la integració de la tecnologia en l’àmbit educatiu.

Projecte de programació i robòtica educativa dels alumnes d'educació secundària de l'escola FEDAC Cerdanyola.